MAKALELER

İHTİYACI İNOVASYON BELİRLER

 
Eski Mısır'da Nil Nehri sürekli taşıyordu. Topraklar sular altında kalıyor ve mahsul yok oluyordu. Bu nedenle gökyüzünü izlemeye başladılar. Havanın durumu ve Güneş'in hareketleri onlar için çok önemliydi. Neticede takvimi buldular. Ölümden sonra da yaşam olduğuna inandıkları için krallarını mumyaladılar. Böylece basit seviyede de olsa kimya ve ilaç alanında geliştiler.
 
Sümerler ziggurat ismini verdikleri tapınaklarına  fazla ürünlerini ihtiyaç sahiplerine dağıtmak üzere depoliyorlardı. Bir süre sonra ortaya çıkan karışıklık sebebiyle yazıyı buldular.
 
Içinde yaşadığımız pandemi döneminde ilaç Sanayii pek çok ülkede koronaya çare bulmaya çalışıyor.
 
Geçmişten günümüze buluşlar ihtiyaçlar neticesinde ortaya konuluyor. Yani arge, para
 
harcayarak bilgi elde etmeye çalışıyor. Oysa ki bunun daha ötesinde bir kavram var o da ihtiyaç oluşmadan önce ihtiyaçları öngörerek buluş yapmak yani inovasyon.
 
Inovasyon teknolojinin ve ihtiyaçların yönünü önceden tayin ederek Yeni kavramlar geliştirmek Ve böylece bilgiyi paraya çevirmek anlamına geliyor. Günümüzde hala hakkı ile anlaşılamayan inovasyon zaman zaman akla geldikçe buluş yapmak olarak değerlendiriliyor. Oysaki gerçek anlamıyla sistematik olarak yapılan, zaman ayırmak gereken ve informal tekniklere ihtiyaç duyan inovasyon, bir hayat biçimi demek.
 
Dokunmatik ekrandan online ödeme sistemlerine tek kullanımlık ürünlerden en karmaşık elektronik sistemlere kadar Aslında inovasyon Hayat biçimimizi belirliyor. Çağa ayak uydurmak tabiri aslında inovasyon ekosistemine uygun hareket etmek anlamına geliyor. Kabul edelim veya etmeyelim farklılaşma ve yenilik algısı üzerine kurulu
 
inovasyon, içinde yaşadığımız tüm sektörleri kurumları ve durumları ilgilendiriyor.
 
Bazen fütürizm ile karıştırılan inovasyon tek başına Hayal kurmak olarak da zannedilebiliyor. Oysaki gelecekte ne olacağını öngörmek yerine gelecekte neyin kullanılacağını ve hangi anlayışın olacağını tasarlamak demek inovasyon. Hayal ile başlayan saçma ile devam eden fakat kabul edilebilen gerçekliğe dönüşen inovasyon, hayat tarzından kültüre satınalma alışkanlıklarından ekonomi modellerine kadar her şeye sirayet ediyor.
 
Başımıza bir şey gelmesini beklemek bir üretimde veya tıkanma Yaşadığımız bir alanda pratik çözüm üretmeye çalışmak ya da sorunlar daha oluşmadan onları yok edecek yeni bir anlayış benimsemek. Işte yeni anlayış benimsemek anlamına gelen inovasyon Aslında bu anlayışı kurgulamak anlamına da geliyor. Her yerde söylenen oyun kurucu
 
olmak kelimesinin tam karşılığı, inovasyon.
 
Küçük esnaftan büyük sanayi kuruluşlarına tüm ekonomi aktörleri bir yönüyle inovasyonun parçası olabilirler. İşte bu sayede olası ekonomik krizlere çok fazla maruz kalmadan yaşamaya devam ederler. Çünkü inovasyon sistemi içerisinde olmak modüler bir yapı değişebilir yönetim anlayışı ve yenilenebilir ürün hizmet anlayışı demektir. Yeni ürün ve hizmet anlayışında ne kadar çok standartlaşma ve kalıplaşma varsa firma o kadar risk altındadır ve sadece ihtiyacı olduğunda gücü yeterse çözüm üretebilecektir. Ya o sırada gücü yetmezse ayak uyduramazsa ...işte o zaman yok olmaya doğru gidecektir.
 
Olası tüm senaryolara hazır çabuk yenilenebilen sürekli farklılaşmayı esas alan yani inovasyon sistemi içerisinde yer alan firmalarımızın sayısı arttıkça krizleri beklemekten krizleri yönetebilen Hatta fırsata çevirebilen sistemlere geçeceğiz.
 
 
Yarın için Bugünden söz söyleyebilen yarının ekonomisi denen şeyin Aslında inovasyon sebebiyle bugünden belirlendiğini kavrayabilen firmalarımızın sayısı arttıkça geleceğin sektörleri denen alanlarda daha çok firma ile yer alacağız.
 
Problemin çıkmasını beklemeyen Problemleri ortadan kaldırabilen ve hatta önceden tanımlayabilen yönetim anlayışına sahip firmalarımızın sayısı arttıkça krizleri daha fazla fırsat olarak görecek ve yok olan firmaları bir tarafa bırakalım büyümeye devam edeceğiz.

 
Ömer KOCAKUŞAK
Bilen Patent & Univation
PAYLAŞ: